- Odwiedziny: 529717
- Do końca roku: 227 dni
- Do wakacji: 34 dni
ZESPÓŁ SZKOLNO-PRZEDSZKOLNY NR 1 W NISKU Publiczna Szkoła Podstawowa nr 4 i Przedszkole nr 2
-
Statystyki
PROGRAM DLA SZKÓŁ
„Program dla szkół” pod egidą Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – czyli połączone progamy „Mleko w szkole” oraz „Owoce
i warzywa w szkole”
W roku szkolnym 2017/2018 dotychczasowe programy ,,Owoce i warzywa w szkole” oraz ,,Mleko w szkole” zastąpił nowy program pod nazwą ,,Program dla szkół”.
Program ma na celu promowanie wśród uczniów zdrowej diety poprzez udostępnianie dzieciom owoców, warzyw i produktów mlecznych oraz działania edukacyjne realizowane w szkołach. Adresowany jest dla uczniów klas I-V, którzy będą nieodpłatnie otrzymywać podczas pobytu w szkole porcje owocowo-warzywne
i przetwory mleczne zgodnie z poniższym rozporządzeniem.
W dniu 7 września 2017 zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz.U. poz 1713) w sprawie „Programu dla szkół” na rok szkolny 2017/18.
Od roku szkolnego 2017/2018 programy „Mleko w szkole”
oraz „Owoce i warzywa w szkole” zostały połączone w jeden „Program dla szkół”.
Warunki nowego programu:
• „Program dla szkół” obejmuje uczniów szkół podstawowych z klas 1 – 5. Uczniowie gimnazjów i przedszkoli oraz uczniowie klas 0, 6 i 7 szkół podstawowych nie są objęci programem.
• Szkoła przystępuje do programu poprzez podpisanie umowy z dostawcą na każdy semestr. Nie są potrzebne dodatkowe zgłoszenia do programu.
• Wszystkie artykuły spożywcze dostarczane do szkół w ramach „Programu dla szkół” są bezpłatne.
Od nowego roku szkolnego mając na uwadze zalecenia organów ds. zdrowia i żywienia oferta produktów mlecznych obejmuje mleko białe i jego naturalne przetwory bez dodatków smakowych (tj. jogurty, kefiry, serki).
Mleko naturalne, jogurty naturalne, kefiry, serki twarożkowe przysługują wszystkim uczniom szkół podstawowych z klas 1-5 bezpłatnie.
Liczba i skład porcji w I semestrze - 37 porcji, w tym:
27 porcji mleka naturalnego (0,25l), 3 porcje jogurtu naturalnego (150g), 4 porcje kefiru naturalnego (150g), 3 porcje serka twarożkowego (150g)
Liczba i skład porcji w II semestrze - 37 porcji, w tym:
21 porcji mleka naturalnego (0,25l), 5 porcji jogurtu naturalnego (150g), 6 porcji kefiru naturalnego (150g), 5 porcji serka twarożkowego (150g)
• Część owocowo-warzywna
Porcje owocowe i warzywne przysługują wszystkim uczniom szkół podstawowych z klas 1-5. Aktualnie porcja to albo owoc albo warzywo.
Liczba i skład porcji w I semestrze - 42 porcje, w tym:
12 porcji jabłka (150g), 5 porcji gruszki (150g), 2 porcje śliwki (150g), 1 porcja soku owocowego (200ml), 7 porcji marchwi (90g), 5 porcji rzodkiewki (90g), 2 porcje papryki słodkiej (90g), 4 porcje pomidora (90g), 3 porcje kalarepy (90g), 1 porcja soku warzywnego (200ml).
Liczba i skład porcji w II semestrze - 42 porcje, w tym:
12 porcji jabłka (150g), 5 porcji gruszki (150g), 2 porcje truskawki (150g), 1 porcja soku owocowego (200ml), 9 porcji marchwi (90g), 6 porcji rzodkiewki (90g), 4 porcje pomidora (90g), 2 porcje kalarepy (90g), 1 porcja soku warzywnego (200ml).