ZESPÓŁ SZKOLNO-PRZEDSZKOLNY NR 1 W NISKU Publiczna Szkoła Podstawowa nr 4 i Przedszkole nr 2

WSPÓLNE GOTOWANIE

 Wśród wielu zajęć prowadzonych w naszej placówce są również zajęcia kulinarne. Jest to typ zajęć bardzo lubianych przez dzieci zarówno starsze, jak i maluchy. Młodsze dzieci chętnie podpatrują, co dzieje się w kuchni. Wszystkie uwielbiają wspólne konsumowanie przygotowanych potraw czy smakołyków.
    Zajęcia kulinarne prowadzone są według opracowanego programu na dany rok szkolny. Głównym celem jest wykształcenie u uczniów praktycznych umiejętności kulinarnych niezbędnych w dorosłym życiu.

SZCZEGÓŁOWE CELE PROGRAMU:

1. Doskonalenie umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD ułatwiającym pracę w kuchni oraz poznanie jego wszechstronnego zastosowania,
2. Nauczenie się komponowania codziennego jadłospisu oraz doboru przykładowego menu na odświętne okazje z wykorzystaniem pełnowartościowych produktów,
3. Poznanie zasad zdrowego odżywiania i jego znaczenia dla rozwijającego się organizmu,
4. Doskonalenie umiejętności samodzielnego przygotowywania śniadań i kolacji,
5. Nauka pieczenia prostych ciast, ciasteczek oraz przyrządzania innych deserów,
6. Zdobywanie umiejętności gotowania prostych dań obiadowych, przygotowywania sałatek i surówek,
7. Uczenie się sporządzania listy zakupów artykułów spożywczych niezbędnych w kuchni na bieżąco oraz potrzebnych na zaplanowane potrawy.

    Wiele radości sprawia uczniom poczęstowanie innych przyrządzanymi na zajęciach smakołykami, co daje uczestnikom możliwość zaprezentowania efektów własnej pracy.