ZESPÓŁ SZKOLNO-PRZEDSZKOLNY NR 1 W NISKU Publiczna Szkoła Podstawowa nr 4 i Przedszkole nr 2

Jadłospis

JADŁOSPIS TYGODNIOWY
PRZEDSZKOLA NR 2 

22.04.2024 r. - 26.04.2024 r. 

UWAGA! Wykaz produktów  z wyszczególnieniem składu
tych produktów oraz alergenów znajduje się w jadłospisie dziennym.
 

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

22.04.2024
poniedziałek

Pieczywo mieszane, masło, szynka konserwowa,
ogórek kiszony,

kawa inka na mleku,
herbata z cytryną,
woda mineralna.

1.Zupa: barszcz biały z ziemniakami
i jajkiem na wywarze warzywnym.

2.Makaron z serem i szpinakiem. Banan.

3.Kompot z owoców mrożonych.

Kanapka
z pieczywa graham
z masłem
i pomidorem,

kakao na mleku.

23.04.2024
wtorek

Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, rzodkiewka,

płatki jaglane na mleku,

herbata z cytryną,
woda mineralna.

1.Rosół z kurczaka z makaronem.

2.Potrawka z kurczaka, ziemniaki,
bukiet warzyw.

3.Kompot z owoców mrożonych.

Surówka
z marchewki
i jabłka
z rodzynkami,

wafle ryżowe.

24.04.2024
środa

Pieczywo mieszane, masło, pasztet mięsno-warzywny 
(wyrób własny)

kawa inka na mleku,
woda mineralna.

1.Kapuśniak z kiszonej kapusty
z ziemniakami.

2.Naleśniki z twarogiem i sosem
jogurtowo- truskawkowym.

3. Kompot z owoców mrożonych.

Ciasto jogurtowe z truskawkami,

herbata
z cytryną.

25.05.2024 czwartek

Pieczywo mieszane, 
jajecznica na maśle
ze szczypiorkiem,

kakao  na mleku,
woda mineralna,

jabłko.

1.Zupa jarzynowa z ziemniakami.

2.Pulpety gotowane z piersi kurczaka
w sosie koperkowym, kasza
jęczmienna, surówka z pora,
marchewki i jabłka.

3.Kompot z owoców mrożonych.

Zupa mleczna
z makaronem,

marchewka.

26.04.2024 piątek

Pieczywo mieszane, masło, twarożek ze szczypiorkiem,
pomidor,

kawa inka na mleku,
woda mineralna
.

1.Zupa pomidorowa z ryżem.

2.Ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej
z marchewką i natką pietruszki.

3. Kompot z owoców mrożonych.      

Kisiel wisniowy 
(własny wyrób),

chrupki kukurydziane.

Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie liść laurowy, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, cukier waniliowy, majeranek, kurkuma. Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.